Pressemeddelelse 15.01.21

Ny ejer af Naturkød Jammerbugt

 

Naturkød Jammerbugt overdrages nu til firmaet Amphi Consult, som vil fortsætte arbejdet med, at forbrugerne får øjnene op for nicheproduktet – og kender forskellen mellem naturkød og det traditionelle kød, når de står med hænderne i køledisken og skal vælge til aftensmaden.

 

Naturkød Jammerbugt blev i 2016 stiftet af iværksætterne Peter Brinkmann Kristensen og Marianne Fisker. Ingen af dem havde forudsætninger indenfor kødbranchen, men de har begge forstand på natur og biodiversitet. Firmaet blev dannet for at udbrede kendskabet til biodiversitet og at kvæg der græsser naturarealer er med til at højne biodiversiteten. Naturkød kommer fra kvæg, der har levet på naturarealer – og produktionsformen er mere omfattende omend også mere simpel end ved traditionel kvægproduktion. Naturkød Jammerbugt valgte fra starten også at være økologiske, som garanti for at vinterfoder også kommer fra arealer uden brug af sprøjtegifte eller kunstgødning.

 

Amphi Consult er et konsulentfirma, som yder biologisk rådgivning. Biolog og ejer af Amphi Consult, Lars Briggs, siger, at de længe har arbejdet med naturpleje og afgræsning som virkemiddel til at højne biodiversiteten. Firmaet ejer kvægbesætninger fordelt over hele landet. Vores besætninger vokser med nye kalve og derfor giver det god mening for os at overtage Naturkød Jammerbugt og deres koncept for afsætning. Vi har fulgt Naturkød Jammerbugt i nogle år og bifalder det store arbejde, der både er udført vedr. ændring af regler og afprøvning af produkter hos forbrugerne. Regler indenfor naturpleje og dyrevelfærd skal understøtte de reelle behov ude i naturen. Tilpassede regler er afgørende for at naturpleje med afgræsning kan blive til et reelt forretningsområde. Vi har overtaget salget af naturkød produkter, som fortsat sælges under Naturkød Jammerbugts brand. De første varer er landet i Salling Super i Aarhus, hvor man bl.a. finder de økologiske oksekøds spegepølser af naturkød.

 

Økologiske naturplejedyr er en dyrere råvare end konventionelle naturplejedyr, hvilket bevirker et slutprodukt, der er dyrere end traditionelle kødprodukter. Naturkød Jammerbugt vil fortsat arbejde videre med synliggørelse og gennemsigtighed overfor kunden, så prisen giver mening, siger Lars Briggs.

 

”Naturkød er reelt et biprodukt af naturpleje. Man kan selvfølgelig sagtens holde græsset nede med maskiner, men forskning viser, at brugen af naturkvæg sikrer en bedre biodiversitet end en græsslåmaskine. Sammen med køerne kommer nemlig kokasserne. Sammen med kokasserne kommer insekterne. Sammen med insekterne kommer billerne, jordboende biller og fuglene. Padderne trives også med områder, hvor der græsses ned til vandhullerne. Det er altså hele den naturlige del, der kommer i balance,” fortæller Lars Briggs.

 

”Det er netop den slags viden, vi nu skal sørge for, når ud til forbrugerne. Sådan de ved, at de køber mere end bare smagfuldt kød, når de handler naturkød. De køber en ydelse, hvor de er med til at understøtte, at biodiversiteten i Danmark bevares”, siger han.

 

Peter og Marianne er glade for overdragelsen, ”Vi kunne ikke have ønsket os et bedre scenarie – det er biologer, som har kvæg, der arbejder videre med opgaven, men helt afgørende er det dog fortsat, at forbrugerne støtter arbejdet og er villige til at betale den pris for kødet, som det nu engang koster”.